Kanttekening #1

Meisjes en jongens - vrouwen en mannen. Het is soms moeilijk om het over de verschillen te hebben. Dit bleek soms ook moeilijk voor de natuurkundedocenten die ik indertijd interviewde voor dit onderzoek. Misschien nog wel meer omdat ik een vrouwelijke natuurkundige was. Eventuele verschillen werden dan heel voorzichtig gebracht. Maar ik wil graag op zoek naar juist wat docenten als verschillen ervaren, zonder te weten hoe het allemaal zou moeten zijn en zonder te oordelen.

Ik vraag me af hoe belangrijk het is dat we vrouwen de techniek in krijgen of dat we mannen de zorg in krijgen. Natuurlijk is het jammer als vooroordelen iemand tegenhouden maar het is gewoon niet altijd makkelijk als vrouw in een mannenwereld en je moet best sterk staan om je er te handhaven. Ik ben er helemaal voor om de natuurkundige mannenwereld iets minder mannelijk te maken door vrouwen te helpen daarin een plek te vinden. En de leerling die in de column vertelde dat haar docent haar tegenwerkte, dat is gelukkig de uitzondering. Maar laat ons er ook geen heilig ideaal van maken en het de vrouwelijke leerlingen rooskleuriger voorspiegelen dan het is.

De verschillen tussen mannen en vrouwen zullen een terugkerend thema worden op deze blog. Aarzel vooral niet als je hierover graag je overtuigingen en ervaringen wilt delen.